УДРУЖЕЊЕ ПРАВНИКА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ

ИЗВЕШТАЈ СА СУСРЕТА ГЕНЕРАЦИЈА СТУДЕНАТА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У НИШУ, ОДРЖАНОГ У ПЕРИОДУ ОД 13-15. МАЈА 2022. ГОДИНЕ У НЕГОТИНУ

Како традиција наших дружења налаже, на сусрету генерација студената Правног факултета у Нишу, одржаног  2021. године у Пожаревцу, изабран је домаћин за следеће сусрете Неготин.

Епидемиолошка ситуација се стабилизовала, те смо били у могућности да организујемо сусрете у Неготину друге недеље маја месеца. Одзив је био одличан. Колегинице и колеге су се ужелеле дружења, као и обиласка и упознавања нових предела.

 

 

У периоду одржавања наших сусрета, Општина Неготин је прослављала дан општине, под називом «Мајске свечаности» у периоду од 08-28. маја 2022. године, те је Неготин био прелепо окићен и пун гостију и учесника поменуте манифестације, што је допринело целокупном утиску.

Време нас је послужило, тропски као и увек у Неготину у мају, те су колеге и колегинице могле да осете врелину Источне Србије, а све у складу са мотивом нашег дружења «За време боравка у Неготину витамин Д3 Вам није потребан, јер Сунце излази на истоку».

Око 12:00 часова посећујемо манастир Буково, чији је заштитник Св. Никола. Братство манастира Буково нас је лепо дочекало, испричало историјат о самом манастиру, легенди око настајања, обнављања, прошеирења коплекса. Предочена нам је и домаћа радиност братства, почев од различитих производа од меда и наравно познато вино Тамјаника.

Спуштамо се у Неготин, где у центру града обилазимо Саборну цркву Св. Тројице из 19. Века, тзв. нову цркву, Хајдук Вељкову барутану јединствену на територији целе Србије, споменик Хајдук Вељку, цркву Св. Богородице , тзв. стара црква из 1803. године. Утисак домаћина је да је нарочито посета црква Св. Богородице оставила утисак на учеснике сусрета, својим звезданим сводом и чињеницом да се у порти цркве  налази гроб Вељка Петровића, као и надгробне плоче истакнутих Неготинаца , међу њима и ктитора цркве, као и посебна група изузетно вредних примера сеоских надгробних споменика специфичног изгледа са одређеним култним представама.

Око 17:00 часова пристижемо у село Рогљево, прецизније на пимнице, где су нас љубазни домаћини дочекали и упозали са местом где вино живи. Дружење је настављено у аутентичном амбијенту уз ручак и  музику, који су трајали до ситних сата.

 

 

Другог дана након доручка, настављамо даље са обиласком знаменитости, Музеја Крајина из Неготина, Мокрањчеве кућа, Музеја Хајдук Вељка Петровића, којом приликом смо могли видети сталне поставке, али и изложбе савремених уметника постављених у част «Мајских свечаности». Нашем дружењу и обиласку тога дана придружили су се декан Правног факултета у Нишу професор др Небојша Раичевић,  декан претходног сазива Правног факултета у Нишу професор др Горан Обрадовић, који је и члан Управног одбора Удружења правника Правног факултета у Нишу, др Мирослав Лазић, заменик председника Удружења правника Правног факултета у Нишу и председник Савета правног факултета у Нишу. Свечана вечера је била закакана за 20:00 часова у Хотелу Београд, протекла је весело уз прегршт играчких бравура, осмеха и одличног расположења наших гостију. Уз предају звонцета и пригодне поклоне, изабран је домаћин следећих сусрета, Јасмина Крстић и општина Књажевaц.

 

 

Након доручка и напуштања смештаја, кренули смо у панорамско разгледање Хироелектране Ђердап 2, где смо дочекани интересантном причом инжењера, као и дискусијом и презентовањем познавања материје појединих наших колега, те смо као и свуда, оставили одличан утисак. Колектив  је даље продужио пут Ниша.

 

 

Хвала колегиницама и колегама што су се одазвали дружењу у Неготину. У лично име и у име моје породице, желим Вам добро здравље и видимо се догодине у Књажевцу.